Fundacja Arsenał Pamięci

Fundacja Arsenał Pamięci zaprasza na bezpłatny spacer po ŁÓDZKIM PARKU KULTURY MIEJSKIEJ.

Fundacja Arsenał Pamięci zaprasza wszystkich chętnych na bezpłatny spacer po ŁÓDZKIM PARKU KULTURY MIEJSKIEJ.

Spotykamy się 12 listopada br. o godz. 12.00 przy kasie, gdzie czekać będzie na nas przewodnik z łódzkiego oddziału PTTK.

Łódzki Park Kultury Miejskiej (dawniej Skansen Łódzkiej Architektury Drewnianej) zabiera zwiedzających w niezwykłą podróż w czasie. Na jego terenie znajduje się osiem historycznych obiektów, typowych dla zabudowy Łodzi w XIX i na początku XX wieku rozmieszczonych wzdłuż dwóch brukowanych „kocimi łbami” uliczek. Budynki zostały przeniesione z różnych miejsc w Łodzi oraz jej okolic. Dobrano je tak, żeby jak najlepiej i najpełniej reprezentowały dawną, drewnianą architekturę miasta. Obiekty zostały starannie odnowione, częściowo zrekonstruowane i poddane termomodernizacji, dzięki czemu będą dostępne dla zwiedzających przez cały rok.

5 drewnianych domów przeniesionych z ulic: Wólczańskiej, Żeromskiego, Kopernika i Mazowieckiej wypełnia wystawa stała „Łódzkie mikrohistorie. Ludzkie mikrohistorie”. Wystawa opowiada historię wielokulturowej, włókienniczej Łodzi z perspektywy codziennego życia jej mieszkańców. Losy bohaterów ukazane są na przestrzeni XIX i XX w. na tle zdarzeń historycznych i społecznych. Inspiracją dla tych mikrohistorii były rodzinne wspomnienia, pamiętniki i wywiady, będące zapisem historii mówionych najstarszych mieszkańców Łodzi.

Spacer realizowany jest w ramach projektu „Osnowa i wątek – śladami włókienniczej Łodzi” dofinansowanego ze środków Urzędu Miasta Łodzi.

Więcej informacji na stronie:

Fundacja Arsenał Pamięci